MCreator workspace import stuck on Loading mods

Published by KreatorB on Sat, 09/01/2018 - 04:14
Upvotes: 0
Issue description

I just installed version 1.8.0 and migrated my files over from 1.7.9, tested and even added some elements to the mod. I then did an uninstall ov version 1.7.9 which was in a different folder. And now I can no longer start the MCreator v1.8.0.... I is always stuck on the loading workspace data.. Please hELP!!!!

 

Issue comments

Did you forcefully close 1.8.0 at any point?

Could you run MCreator with mcreator.bat and paste the error log? Thanks for the information!

I forcibly closed Mcreator because it was stuck on a "loading mods" screen.

I had no choice also, so I have uninstalled and am trying a reinstall. While the new update is much faster it is temper-mental....

OKay, I have now reinstalled 3 times. I also ran your bat  file and it shows nothing as it hangs as well when the load issue occurs. After several painstaking re-installs and uninstall which cause my SYSTEM to need a reboots(multiple reboots) just to remove the JDK files and folder is a nightmare. If I reinstall all will work till I make a change to the workplace indirectly. Example BELOW

"I updated one of my textures via a drag and drop to the texture folder of that item and it cause the loading issue when I tried to reboot the program."

What else can I provide or show you?

it is the monitor app that runs and provides details. Its in the MCreator Folder and if you double click it it will launch a window and then Mcreator will follow in the window(terminal) it will provide details about the program and what it is doing!

This is what it says when I load in my workspace save file (btw I re-installed Mcreator but it didn't fix it): 

[Sun Sep 02 09:03:47 AEST 2018]         at co.pylo.mcreator.modgui.m.a(Unknown Source)
[Sun Sep 02 09:03:47 AEST 2018]         at co.pylo.mcreator.workspace.e.b(Unknown Source)
[Sun Sep 02 09:03:47 AEST 2018]         at java.lang.Thread.run(Thread.java:748)
[Sun Sep 02 09:03:59 AEST 2018] [Workspace File System] - Storing workspace to the file system

same thing happening for me. I don't want to be mean or anything but this new version of MCreator is REALLY buggy.

By the way. I have tested this for 5 hours. But it still says that it is loading.

KreatorB and sssssh, please provide the full error logs, not just parts of it. Please copy the whole console here. Until I get the data, I can't help you much.

There is no reason for reinstalling and testing again and again. This won't fix the bug. Giving me the details I am asking for will.

If this is happening when you are importing mods, not loading as you initially reported, it would be useful if you could provide your workspace file alongside with the error logs I asked for too. Thanks!

[Mon Sep 03 14:25:34 CEST 2018] [Launcher] Java version: 1.8.0_172, specificatio
n: 1.8
[Mon Sep 03 14:25:34 CEST 2018] [Launcher] Installation path: C:\Pylo\MCreator18
0
[Mon Sep 03 14:25:34 CEST 2018] [Launcher] User home of MCreator: C:\Users\user\
.mcreator\
[Mon Sep 03 14:25:35 CEST 2018] [WebIO] Reading from URL: https://mcreator.net/a
pp
[Mon Sep 03 14:25:36 CEST 2018] Skipping update message ...
[Mon Sep 03 14:25:36 CEST 2018] [WebIO] Reading from URL: https://mcreator.net/a
pp/motw
[Mon Sep 03 14:25:36 CEST 2018] [WebIO] Reading from URL: https://mcreator.net/a
pp/news
[Mon Sep 03 14:25:37 CEST 2018] Exception in thread "AWT-EventQueue-0" [Mon Sep
03 14:25:37 CEST 2018] java.lang.NullPointerException
[Mon Sep 03 14:25:37 CEST 2018]         at co.pylo.mcreator.workspace.b.a.c(Unkn
own Source)
[Mon Sep 03 14:25:37 CEST 2018]         at co.pylo.mcreator.a.<init>(Unknown Sou
rce)
[Mon Sep 03 14:25:37 CEST 2018]         at co.pylo.mcreator.Launcher.lambda$main
$1(Unknown Source)
[Mon Sep 03 14:25:37 CEST 2018]         at java.awt.event.InvocationEvent.dispat
ch(InvocationEvent.java:311)
[Mon Sep 03 14:25:37 CEST 2018]         at java.awt.EventQueue.dispatchEventImpl
(EventQueue.java:758)
[Mon Sep 03 14:25:37 CEST 2018]         at java.awt.EventQueue.access$500(EventQ
ueue.java:97)
[Mon Sep 03 14:25:37 CEST 2018]         at java.awt.EventQueue$3.run(EventQueue.
java:709)
[Mon Sep 03 14:25:37 CEST 2018]         at java.awt.EventQueue$3.run(EventQueue.
java:703)
[Mon Sep 03 14:25:37 CEST 2018]         at java.security.AccessController.doPriv
ileged(Native Method)
[Mon Sep 03 14:25:37 CEST 2018]         at java.security.ProtectionDomain$JavaSe
curityAccessImpl.doIntersectionPrivilege(ProtectionDomain.java:74)
[Mon Sep 03 14:25:37 CEST 2018]         at java.awt.EventQueue.dispatchEvent(Eve
ntQueue.java:728)
[Mon Sep 03 14:25:37 CEST 2018]         at java.awt.EventDispatchThread.pumpOneE
ventForFilters(EventDispatchThread.java:205)
[Mon Sep 03 14:25:37 CEST 2018]         at java.awt.EventDispatchThread.pumpEven
tsForFilter(EventDispatchThread.java:116)
[Mon Sep 03 14:25:37 CEST 2018]         at java.awt.EventDispatchThread.pumpEven
tsForHierarchy(EventDispatchThread.java:105)
[Mon Sep 03 14:25:37 CEST 2018]         at java.awt.EventDispatchThread.pumpEven
ts(EventDispatchThread.java:101)
[Mon Sep 03 14:25:37 CEST 2018]         at java.awt.EventDispatchThread.pumpEven
ts(EventDispatchThread.java:93)
[Mon Sep 03 14:25:37 CEST 2018]         at java.awt.EventDispatchThread.run(Even
tDispatchThread.java:82)
Nevermind. Here's my log.

SuperM, this issue is unrelated as this ticket is about the importing workspace, not loading mods. Nevertheless, thank you for your bug report as this is another issue we are solving :)

Would you mind telling me what were the last actions you did before this started to happen? Thanks!

First of all sorry for hijacking this thread. Second, the last thing before this started to happen was turning off my pc. I tested to see whatever or not I can launch MCreator after I close it and it worked fine. But the next day when I tried lauching it again it got stuck on "loading workspace data". I also had the older version turned on while I was lauching the newest version, though I'm not sure if it mattered at all, whatever or not I had it turned on.

Did you do any changes to the workspace (new/edited texture, mod element, ...) before you closed the MCreator last time before it stopped working?

I finally found out the problem. I launched minecraft test environment, it wokled fine. I exited the game, then closed MCreator, but now that I try to turn MCreator back on it doesn't work anymore. There's something wrong with the test environment.

Here is the full thing, Klemen.

[Wed Sep 05 08:14:30 AEST 2018] [Launcher] Java version: 1.8.0_172, specification: 1.8
[Wed Sep 05 08:14:30 AEST 2018] [Launcher] Installation path: C:\Pylo\MCreator180
[Wed Sep 05 08:14:30 AEST 2018] [Launcher] User home of MCreator: C:\Users\Ash\.mcreator\
[Wed Sep 05 08:14:30 AEST 2018] [WebIO] Reading from URL: https://mcreator.net/app
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018] java.net.SocketTimeoutException: connect timed out
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at java.net.DualStackPlainSocketImpl.waitForConnect(Native Method)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at java.net.DualStackPlainSocketImpl.socketConnect(DualStackPlainSocketImpl.java:85)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at java.net.AbstractPlainSocketImpl.doConnect(AbstractPlainSocketImpl.java:350)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at java.net.AbstractPlainSocketImpl.connectToAddress(AbstractPlainSocketImpl.java:206)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at java.net.AbstractPlainSocketImpl.connect(AbstractPlainSocketImpl.java:188)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at java.net.PlainSocketImpl.connect(PlainSocketImpl.java:172)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at java.net.SocksSocketImpl.connect(SocksSocketImpl.java:392)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at java.net.Socket.connect(Socket.java:589)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at sun.security.ssl.SSLSocketImpl.connect(SSLSocketImpl.java:673)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at sun.net.NetworkClient.doConnect(NetworkClient.java:175)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at sun.net.www.http.HttpClient.openServer(HttpClient.java:463)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at sun.net.www.http.HttpClient.openServer(HttpClient.java:558)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at sun.net.www.protocol.https.HttpsClient.<init&gt;(HttpsClient.java:264)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at sun.net.www.protocol.https.HttpsClient.New(HttpsClient.java:367)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at sun.net.www.protocol.https.AbstractDelegateHttpsURLConnection.getNewHttpClient(…
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at sun.net.www.protocol.http.HttpURLConnection.plainConnect0(HttpURLConnection.jav…
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at sun.net.www.protocol.http.HttpURLConnection.plainConnect(HttpURLConnection.java…
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at sun.net.www.protocol.https.AbstractDelegateHttpsURLConnection.connect(AbstractD…
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at sun.net.www.protocol.https.HttpsURLConnectionImpl.connect(HttpsURLConnectionImp…
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at co.pylo.mcreator.j.a.a(Unknown Source)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at co.pylo.mcreator.j.b.a.a(Unknown Source)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at co.pylo.mcreator.a.<init>(Unknown Source)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at co.pylo.mcreator.Launcher.lambda$main$1(Unknown Source)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at java.awt.event.InvocationEvent.dispatch(InvocationEvent.java:311)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at java.awt.EventQueue.dispatchEventImpl(EventQueue.java:758)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at java.awt.EventQueue.access$500(EventQueue.java:97)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at java.awt.EventQueue$3.run(EventQueue.java:709)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at java.awt.EventQueue$3.run(EventQueue.java:703)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at java.security.ProtectionDomain$JavaSecurityAccessImpl.doIntersectionPrivilege(ProtectionDomain.java:74)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at java.awt.EventQueue.dispatchEvent(EventQueue.java:728)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at java.awt.EventDispatchThread.pumpOneEventForFilters(EventDispatchThread.java:205)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForFilter(EventDispatchThread.java:116)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForHierarchy(EventDispatchThread.java:105)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:101)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:93)
[Wed Sep 05 08:14:35 AEST 2018]         at java.awt.EventDispatchThread.run(EventDispatchThread.java:82)
[Wed Sep 05 08:14:37 AEST 2018] Pylo sync status: false
[Wed Sep 05 08:14:37 AEST 2018] [GA] Tracking page: /1.8.0/launch
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] Failed to open data for: LithiumPowder
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] Failed to open data for: Tab
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] Failed to open data for: LithiumIngot
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] Failed to open data for: LithiumBlock
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] Failed to open data for: LithiumOre
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] Failed to open data for: Battery
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] Failed to open data for: Jetpack
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] [LegacyWorkspaceUtils] Loaded elements with raw IDs. Detecting mappings ...
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] [LegacyWorkspaceUtils] Found mappings
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] [LegacyWorkspaceUtils] Map for BLOCK: [0, 0, 0, 0, 0]
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] [LegacyWorkspaceUtils] Map for ENTITY: [0, 0, 0, 0, 0]
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] [LegacyWorkspaceUtils] Map for DIMENSION: [0, 0, 0, 0, 0]
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] [LegacyWorkspaceUtils] Map for ITEM: [0, 0, 0, 0, 0]
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] [LegacyWorkspaceUtils] Map for ACHIEVEMENT: [0, 0, 0, 0, 0]
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] [LegacyWorkspaceUtils] Map for BIOME: [0, 0, 0, 0, 0]
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] [LegacyWorkspaceUtils] Map for GUI: [0, 0, 0, 0, 0]
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] [LegacyWorkspaceUtils] Applying mappings
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] [LegacyWorkspaceUtils] Mappings applied
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] [Workspace] Mods to load: 7
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] [Workspace] Importing workspace of the same MCreator version, skipping conversion
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] [CodeCorrectionUtils] Code correction disabled
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] Failed to open data for: LithiumPowder
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] Exception in thread "Thread-10" [Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018] java.lang.NullPointerException
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018]         at co.pylo.mcreator.modgui.m.a(Unknown Source)
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018]         at co.pylo.mcreator.workspace.e.b(Unknown Source)
[Wed Sep 05 08:14:45 AEST 2018]         at java.lang.Thread.run(Thread.java:748)
[Wed Sep 05 08:15:06 AEST 2018] [Workspace File System] - Storing workspace to the file system
 

Thank you for all the info. I will be busy for a few days but then I will do my best to find the cause and the fix to these bugs.

Super_m, is there any option that you could zip me the whole installation folder that is failing with this error without the jdk folder and upload it somewhere. This way I can get the exact same setup and debug the cause for this bug with MCreator being stuck on Loading workspace data. Thanks!

I have managed to find the cause for this bug. The actual bug is with exporting mods that can cause corrupted exported mcr files that can't be imported properly.

In 1.8.1, the export will be fixed, I have also added support for importing corrupted workspaces, where MCreator skips all elements that are corrupted.



Donate to MCreator

By donating to developers you can speed up development, as with more resources, we can dedicate more time to MCreator. It is a free project made by developers working on it in their free time.